Sunday, August 06, 2006

Rettferdig handel

Vi aner ikke hvor heldige vi er, vi som er født i Norge. Vi vant mye og stort, uten innsats, i det store globale verdenslotteriet.

Å handle rettferdig er en utrolig enkel og fryktelig lite krevende måte DU kan gjøre at flere bønder og arbeidere i utviklingsland får en mer rettferdig lønn for arbeidet de utfører.

Kan dere ikke være så snille å kjøpe rettferdige varer, som for eksempel rettferdig kaffe. Finnes mange ulike typer slik at alle kan finne en de liker! I mange butikker finnes rettferdig sjokolade også, og jo flere som spør etter rettferdige produkter; jo flere produkter kommer og jo flere butikker tar dem inn! Disse varene står ofte på en egen hylle, let så skal du finne! Varene kan være merket enten "Fair Trade", eller "Max Havelaar". Akkurat nå er det 18 merker som har godkjente FairTrade varer i Norge. Noen av de mest kjente er kanskje Joh. Johannson (kaffe), Friele (kaffe), BAMA Gruppen (bananer), Lerum (appelsinjuice) og Confecta (te). Den gule Kjeldsberg kaffen er også FairTrade, og kaffen kommer fra et prosjekt i Øst Timor, støttet av Strømmestiftelsen!


(hentet fra http://www.maxhavelaar.no/)
Våre daglige gjøremål, som for eksempel å handle i butikken, kan ha en avgjørende betydning for livet til mennesker som lever på andre siden av jorda. Mange produsenter i utviklingsland får desverre for lave priser for produktene sine. De er dermed ikke i stand til å forsørge seg selv og sin familie. Prisene de får dekker ofte ikke familiens mest nødvendige behov for mat, utdanning og helse.Max Havelaar og Fairtrade er en internasjonal merkeordning som garanterer at småbønder og plantasjearbeidere i utviklingsland får tryggere arbeidsvilkår og bedre priser for sine produkter. I Norge, som i mange andre land rundt om i verden, er Max Havelaar og Fairtrade et viktig redskap for å sikre produsenter i utviklingsland gode arbeidsvilkår og skikkelige priser for produktene deres.

5 Comments:

Blogger glpooen said...

Utroli kjekt me kommentar fra deg:) takker!

eg blir nok ikkje å se på arena, nei.. har fullpakka program fram te 19ende august. men kanskje eg treffe på deg en gang?

Gud velsigne deg masse, Silje:)

10:33 AM  
Blogger Sheta said...

Wow! Denne bloggen lever. Stå på, Silje. Vi sees på Arena.

4:05 AM  
Blogger Catti said...

må bare sei at dåkke hadde uten tvil den beste standen på ARENA.

9:10 AM  
Anonymous Anonymous said...

You have an outstanding good and well structured site. I enjoyed browsing through it » » »

11:05 AM  
Blogger FPWorld said...

http://fp-world.blogspot.com/

Visit and comment
Its about hunger and poverty in the world

6:41 AM  

Post a Comment

<< Home